Uspješno testiranje interkonekcije sustava prema OJP4Danube specifikaciji

U okviru projekta uspostava Nacionalne pristupne točke za razmjenu podataka o multimodalnim putovanjima i uspostave rutnog vodiča u Republici Hrvatskoj (Hrvatske ceste d.o.o.), uspješno je provedeno testiranje interkonekcije sustava prema OJP4Danube specifikaciji. Specifikacija je razvijena za povezivanje transnacionalnih, multimodalnih informacija o putovanjima i planiranje ruta za ekološki prihvatljivu mobilnost u podunavskom području te je harmonizirana sa odgovarajućim  specifikacijama na europskoj razini.

Nastavi čitati “Uspješno testiranje interkonekcije sustava prema OJP4Danube specifikaciji”

ITS svjetski kongres 2021.

Ovogodišnji ITS svjetski kongres održava se 11 – 15 listopada 2021. godine u Hamburgu. Tema ovog kongresa „Experience Future Mobility Now“ ilustrira radikalnu ulogu inteligentnih transportnih sustava, digitalizacije te kooperativne, povezane i automatizirane mobilnosti, koja može odgovoriti na ključne izazove u sektorima mobilnosti i prometa: ublažavanje klimatskih promjena, otpornost, povećanje sigurnosti i učinkovitost. Republika Hrvatska je zastupljena na kongresu u okviru Tehničkog programa s radom: Krešimir Vidović, Sadko Mandžuka, Marko Šoštarić:  Provision of Multimodal Travel Information, Case study Republic of Croatia.

Nastavi čitati “ITS svjetski kongres 2021.”

ITS Hrvatska i Tematsko inovacijsko vijeće za promet i mobilnost

Strategijom pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje od 2016. do 2020. godine (Narodne novine br. 32/2016.), kao i za pripadajuće ključne razvojne tehnologije i informacijske i komunikacijske tehnologije (horizontalne teme), a u skladu sa stavkom 3. točke I. predviđeno je osnivanje tematskih inovacijskih vijeća.

Nastavi čitati “ITS Hrvatska i Tematsko inovacijsko vijeće za promet i mobilnost”

Osnovano Koordinacijsko tijelo za razvoj inteligentnih transportnih sustava u Republici Hrvatskoj

Odlukom Ministra mora, prometa i infrastrukture g. Olega Butkovića osnovano je Koordinacijsko tijelo za razvoj inteligentnih transportnih sustava, kao savjetodavno i stručno tijelo radi pripreme, donošenja i nadzora provedbe nacionalnog programa za razvoj i uvođenje inteligentnih transportnih sustava u cestovnom prometu i za veze s ostalim vrstama prijevoza za razdoblje od 2021. do 2025. godine Nastavi čitati “Osnovano Koordinacijsko tijelo za razvoj inteligentnih transportnih sustava u Republici Hrvatskoj”

Projekt OJP4Danube – Coordination mechanisms for multimodal cross-border traveller information network based on OJP for Danube Region

Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu partner je na projektu OJP4Danube – Coordination mechanisms for multimodal cross-border traveller information network based on OJP for Danube Region u okviru programa Interreg Danube. Ukupni proračun projekta je 3.005.633,41 EUR, a vrijeme trajanja je od 1. srpnja 2020. do 31. prosinca 2022. Voditelj FPZ tima je prof. dr. sc. Sadko Mandžuka. Više o projektu nalazi se u nastavku novosti.

Nastavi čitati “Projekt OJP4Danube – Coordination mechanisms for multimodal cross-border traveller information network based on OJP for Danube Region”

H2020 Twinning Open Data Operational – Online tečaj o korištenju i istraživanju otvorenih podataka

U okviru H2020-WIDESPREAD-2018-03 programa financiranja od strane Europske komisije Fakultet prometnih znanosti jedan je od partnera projekta Twinning Open Data Operational (https://todo-project.eu/en). Kao jedan od rezultata projekta je i besplatan online tečaj o korištenju i istraživanju otvorenih podataka. Prijave na tečaj moguće su do 22. svibnja 2020. putem poveznice http://science.geof.unizg.hr/todo-platform/.

Nastavi čitati “H2020 Twinning Open Data Operational – Online tečaj o korištenju i istraživanju otvorenih podataka”

SUSTAINABILITY – posebno izdanje: Inteligentna mobilnost: tehnologije, aplikacije i usluge

U okviru posebnog izdanja uglednog časopisa Sustainability (WoS – Q2, izdavač MDPI) za sredinu iduće godine je planirana tema: Inteligentna mobilnost: tehnologije, aplikacije i usluge. Gosti urednici ovog posebnog izdanja su nastavnici Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu: prof.dr.sc. Sadko Mandžuka i pred. Krešimir Vidović, dr.sc. (vanjski suradnik).

Gosti urednici: prof.dr.sc. Sadko Mandžuka i pred. Krešimir Vidović, dr.sc. (Ericsson Nikola Tesla d.d., Zagreb) Nastavi čitati “SUSTAINABILITY – posebno izdanje: Inteligentna mobilnost: tehnologije, aplikacije i usluge”

Na Fakultetu prometnih znanosti uspješno je testirano izvođenje nastave na daljinu u uvjetima izolacije

U četvrtak, 27. veljače. 2020. na Zavodu za inteligentne transportne sustave Fakulteta prometnih znanosti, uspješno je testirano izvođenje nastave na daljinu u uvjetima potpune izolacije odnosno prilagodbe nastave u najvećim izazovima današnjeg vremena, kao što je COVID-19 ili Korona virus.

Nastavi čitati “Na Fakultetu prometnih znanosti uspješno je testirano izvođenje nastave na daljinu u uvjetima izolacije”

S velikom tugom smo primili vijest o smrti našeg uvaženog  bivšeg predsjednika ITS Hrvatska prof. dr. sc. Ivana Bošnjaka, koji je preminuo u četvrtak 16.01.2020. u 61. godini života nakon teške bolesti.

Posljednji ispraćaj prof. dr. sc. Ivana Bošnjaka bit će u ponedjeljak 20.01.2020. godine u 11:40 sati na groblju Mirogoj. Sveta misa zadušnica služit će se u crkvi Marije Pomoćnice na Knežiji.

Ostat će nam u trajnom sjećanju kao cijenjeni znanstvenik i stručnjak te predsjednik naše znanstveno-stručne udruge ITS Hrvatska.

Izražavamo najdublju sućut njegovoj obitelji, prijateljima, kolegama i suradnicima.