Na Fakultetu prometnih znanosti uspješno je testirano izvođenje nastave na daljinu u uvjetima izolacije

U četvrtak, 27. veljače. 2020. na Zavodu za inteligentne transportne sustave Fakulteta prometnih znanosti, uspješno je testirano izvođenje nastave na daljinu u uvjetima potpune izolacije odnosno prilagodbe nastave u najvećim izazovima današnjeg vremena, kao što je COVID-19 ili Korona virus.

Na kolegiju Upravljanje incidentnim situacijama u prometu, doc. dr. sc. Pero Škorput je tijekom održanog predavanja za studente na smjeru Inteligentni transportni sustavi, uspješno testirao Virtualnu sobu za izvođenje nastave. Studenti koji su bili na nastavi, testirali su implementiranu tehnologiju i tom su prilikom mogli putem mobilnih telefona ili računala pratiti nastavu iz susjedne dvorane.

Ovakav oblik izvođenja nastave studenti su ocijenili jednostavnim, prihvatljivim i na zadovoljavajućoj razini kvalitete. Također, studenti su zaključili da se Fakultet prometnih znanosti može uspješno suočiti i s najvećim izazovima današnjeg vremena, kao što je COVID-19 ili Korona virus te nastavu izvoditi i u uvjetima potpune izolacije.

Tehničko rješenje je izvedeno u suradnji sa Sveučilišnim računalnim centrom – SRCE, koje je na Merlin sustavu za e-učenje Fakulteta prometnih znanosti implementiralo Virtualnu soba za webinare koja je namijenjena nastavnom osoblju i studentima za udaljeno izvođenje i praćenje nastave uz gotovo minimalne tehničke zahtjeve.

Ovakav oblik nastave studenti mogu, osim na računalu, pratiti i putem mobilnih telefona i internetske veze. Komunikacija je optimizirana za kvalitetan prijenos tonskog zapisa i slike, dok je video prijenos reduciran radi uštede na količini prenesenih podataka.

Na donjoj poveznici nalazi se nekoliko isječaka s održanog predavanja: https://youtu.be/L3MupN4Ah8A