ITS svjetski kongres 2021.

Ovogodišnji ITS svjetski kongres održava se 11 – 15 listopada 2021. godine u Hamburgu. Tema ovog kongresa „Experience Future Mobility Now“ ilustrira radikalnu ulogu inteligentnih transportnih sustava, digitalizacije te kooperativne, povezane i automatizirane mobilnosti, koja može odgovoriti na ključne izazove u sektorima mobilnosti i prometa: ublažavanje klimatskih promjena, otpornost, povećanje sigurnosti i učinkovitost. Republika Hrvatska je zastupljena na kongresu u okviru Tehničkog programa s radom: Krešimir Vidović, Sadko Mandžuka, Marko Šoštarić:  Provision of Multimodal Travel Information, Case study Republic of Croatia.

Nastavi čitati “ITS svjetski kongres 2021.”

ITS Hrvatska i Tematsko inovacijsko vijeće za promet i mobilnost

Strategijom pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje od 2016. do 2020. godine (Narodne novine br. 32/2016.), kao i za pripadajuće ključne razvojne tehnologije i informacijske i komunikacijske tehnologije (horizontalne teme), a u skladu sa stavkom 3. točke I. predviđeno je osnivanje tematskih inovacijskih vijeća.

Nastavi čitati “ITS Hrvatska i Tematsko inovacijsko vijeće za promet i mobilnost”

Osnovano Koordinacijsko tijelo za razvoj inteligentnih transportnih sustava u Republici Hrvatskoj

Odlukom Ministra mora, prometa i infrastrukture g. Olega Butkovića osnovano je Koordinacijsko tijelo za razvoj inteligentnih transportnih sustava, kao savjetodavno i stručno tijelo radi pripreme, donošenja i nadzora provedbe nacionalnog programa za razvoj i uvođenje inteligentnih transportnih sustava u cestovnom prometu i za veze s ostalim vrstama prijevoza za razdoblje od 2021. do 2025. godine Nastavi čitati “Osnovano Koordinacijsko tijelo za razvoj inteligentnih transportnih sustava u Republici Hrvatskoj”

Projekt OJP4Danube – Coordination mechanisms for multimodal cross-border traveller information network based on OJP for Danube Region

Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu partner je na projektu OJP4Danube – Coordination mechanisms for multimodal cross-border traveller information network based on OJP for Danube Region u okviru programa Interreg Danube. Ukupni proračun projekta je 3.005.633,41 EUR, a vrijeme trajanja je od 1. srpnja 2020. do 31. prosinca 2022. Voditelj FPZ tima je prof. dr. sc. Sadko Mandžuka. Više o projektu nalazi se u nastavku novosti.

Nastavi čitati “Projekt OJP4Danube – Coordination mechanisms for multimodal cross-border traveller information network based on OJP for Danube Region”

H2020 Twinning Open Data Operational – Online tečaj o korištenju i istraživanju otvorenih podataka

U okviru H2020-WIDESPREAD-2018-03 programa financiranja od strane Europske komisije Fakultet prometnih znanosti jedan je od partnera projekta Twinning Open Data Operational (https://todo-project.eu/en). Kao jedan od rezultata projekta je i besplatan online tečaj o korištenju i istraživanju otvorenih podataka. Prijave na tečaj moguće su do 22. svibnja 2020. putem poveznice http://science.geof.unizg.hr/todo-platform/.

Nastavi čitati “H2020 Twinning Open Data Operational – Online tečaj o korištenju i istraživanju otvorenih podataka”

SUSTAINABILITY – posebno izdanje: Inteligentna mobilnost: tehnologije, aplikacije i usluge

U okviru posebnog izdanja uglednog časopisa Sustainability (WoS – Q2, izdavač MDPI) za sredinu iduće godine je planirana tema: Inteligentna mobilnost: tehnologije, aplikacije i usluge. Gosti urednici ovog posebnog izdanja su nastavnici Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu: prof.dr.sc. Sadko Mandžuka i pred. Krešimir Vidović, dr.sc. (vanjski suradnik).

Gosti urednici: prof.dr.sc. Sadko Mandžuka i pred. Krešimir Vidović, dr.sc. (Ericsson Nikola Tesla d.d., Zagreb) Nastavi čitati “SUSTAINABILITY – posebno izdanje: Inteligentna mobilnost: tehnologije, aplikacije i usluge”

Na Fakultetu prometnih znanosti uspješno je testirano izvođenje nastave na daljinu u uvjetima izolacije

U četvrtak, 27. veljače. 2020. na Zavodu za inteligentne transportne sustave Fakulteta prometnih znanosti, uspješno je testirano izvođenje nastave na daljinu u uvjetima potpune izolacije odnosno prilagodbe nastave u najvećim izazovima današnjeg vremena, kao što je COVID-19 ili Korona virus.

Nastavi čitati “Na Fakultetu prometnih znanosti uspješno je testirano izvođenje nastave na daljinu u uvjetima izolacije”

S velikom tugom smo primili vijest o smrti našeg uvaženog  bivšeg predsjednika ITS Hrvatska prof. dr. sc. Ivana Bošnjaka, koji je preminuo u četvrtak 16.01.2020. u 61. godini života nakon teške bolesti.

Posljednji ispraćaj prof. dr. sc. Ivana Bošnjaka bit će u ponedjeljak 20.01.2020. godine u 11:40 sati na groblju Mirogoj. Sveta misa zadušnica služit će se u crkvi Marije Pomoćnice na Knežiji.

Ostat će nam u trajnom sjećanju kao cijenjeni znanstvenik i stručnjak te predsjednik naše znanstveno-stručne udruge ITS Hrvatska.

Izražavamo najdublju sućut njegovoj obitelji, prijateljima, kolegama i suradnicima.