Projekt OJP4Danube – Coordination mechanisms for multimodal cross-border traveller information network based on OJP for Danube Region

Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu partner je na projektu OJP4Danube – Coordination mechanisms for multimodal cross-border traveller information network based on OJP for Danube Region u okviru programa Interreg Danube. Ukupni proračun projekta je 3.005.633,41 EUR, a vrijeme trajanja je od 1. srpnja 2020. do 31. prosinca 2022. Voditelj FPZ tima je prof. dr. sc. Sadko Mandžuka. Više o projektu nalazi se u nastavku novosti.

Nastavi čitati “Projekt OJP4Danube – Coordination mechanisms for multimodal cross-border traveller information network based on OJP for Danube Region”

H2020 Twinning Open Data Operational – Online tečaj o korištenju i istraživanju otvorenih podataka

U okviru H2020-WIDESPREAD-2018-03 programa financiranja od strane Europske komisije Fakultet prometnih znanosti jedan je od partnera projekta Twinning Open Data Operational (https://todo-project.eu/en). Kao jedan od rezultata projekta je i besplatan online tečaj o korištenju i istraživanju otvorenih podataka. Prijave na tečaj moguće su do 22. svibnja 2020. putem poveznice http://science.geof.unizg.hr/todo-platform/.

Nastavi čitati “H2020 Twinning Open Data Operational – Online tečaj o korištenju i istraživanju otvorenih podataka”

SUSTAINABILITY – posebno izdanje: Inteligentna mobilnost: tehnologije, aplikacije i usluge

U okviru posebnog izdanja uglednog časopisa Sustainability (WoS – Q2, izdavač MDPI) za sredinu iduće godine je planirana tema: Inteligentna mobilnost: tehnologije, aplikacije i usluge. Gosti urednici ovog posebnog izdanja su nastavnici Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu: prof.dr.sc. Sadko Mandžuka i pred. Krešimir Vidović, dr.sc. (vanjski suradnik).

Gosti urednici: prof.dr.sc. Sadko Mandžuka i pred. Krešimir Vidović, dr.sc. (Ericsson Nikola Tesla d.d., Zagreb) Nastavi čitati “SUSTAINABILITY – posebno izdanje: Inteligentna mobilnost: tehnologije, aplikacije i usluge”

Na Fakultetu prometnih znanosti uspješno je testirano izvođenje nastave na daljinu u uvjetima izolacije

U četvrtak, 27. veljače. 2020. na Zavodu za inteligentne transportne sustave Fakulteta prometnih znanosti, uspješno je testirano izvođenje nastave na daljinu u uvjetima potpune izolacije odnosno prilagodbe nastave u najvećim izazovima današnjeg vremena, kao što je COVID-19 ili Korona virus.

Nastavi čitati “Na Fakultetu prometnih znanosti uspješno je testirano izvođenje nastave na daljinu u uvjetima izolacije”

S velikom tugom smo primili vijest o smrti našeg uvaženog  bivšeg predsjednika ITS Hrvatska prof. dr. sc. Ivana Bošnjaka, koji je preminuo u četvrtak 16.01.2020. u 61. godini života nakon teške bolesti.

Posljednji ispraćaj prof. dr. sc. Ivana Bošnjaka bit će u ponedjeljak 20.01.2020. godine u 11:40 sati na groblju Mirogoj. Sveta misa zadušnica služit će se u crkvi Marije Pomoćnice na Knežiji.

Ostat će nam u trajnom sjećanju kao cijenjeni znanstvenik i stručnjak te predsjednik naše znanstveno-stručne udruge ITS Hrvatska.

Izražavamo najdublju sućut njegovoj obitelji, prijateljima, kolegama i suradnicima.

Održano početno predstavljanje Horizon 2020 projekta Twinning Open Data Operational (TODO)

Na Fakultetu prometnih znanosti, u organizaciji Zavoda za Inteligentne transportne sustave, 12. prosinca 2019. održano je početno predstavljanje („Kick-off meeting“) projekta Twinning Open Data Operational (TODO). Spomenuti projekat financiran je iz Horzion 2020 financijskog okvira, te je operativno započeo 01. listopada 2019. godine. Projektne aktivnosti će završiti u listopadu 2023. godine. Glavni cilj projekta je jačanje znanstvene izvrsnosti i inovativnog kapaciteta Sveučilišta u Zagrebu u području otvorenih podataka u suradnji s nizozemskim Delft University of Tehnology i grčkim University of the Aegean. Uz Fakultet prometnih znanosti, domaći partneri na ovom projektu su Geodetski fakultet u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Pravni fakultet u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike u Zagrebu i Agronomski fakultet u Zagrebu. Nastavi čitati “Održano početno predstavljanje Horizon 2020 projekta Twinning Open Data Operational (TODO)”

Konferencija MIPRO 2020

 

Još uvijek stignete prijaviti rad za skup MIPRO 2020

Skup MIPRO 2020 pod sloganom „Robotika – budućnost tehnološkog svijeta“, održat će se od 25. do 29. svibnja 2020. godine u Opatiji – Grand hotel Adriatic i Remisens hotel Admiral, uz tehničko kosponzorstvo IEEE-a i EAI-a.  Rok za prijavu sažetaka za 43. Međunarodni ICT skup MIPRO 2020 produžen je do petka, 20. prosinca 2019. godine.

Nastavi čitati “Konferencija MIPRO 2020”

Posjet ključnim dionicima ITS-a u Republici Srbiji

U vremenu 12.-14. rujna 2019. godine nastavnici prof.dr. Sadko Mandžuka i doc.dr. Pero Škorput su učestvovali u stručnom posjetu ključnim dionicima iz područja inteligentnih transportnih sustava (ITS) u Republici Srbiji. Posjeta je organizirana u suradnji sa stručnom udrugom ITS Slovenija, koju je predvodio predsjednik Robert Rijavec s  Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, Sveučilišta u Ljubljani.

U okviru posjete obavljeni su informativno-stručni razgovori u slijedećim institucijama:

  1. Agencija za bezbednost saobraćaja (domaćin gosp. Milan Ilić, savetnik direktora)
  2. Putevi Srbije (domaćin gosp. Zoran Pešović, izvršni direktor)
  3. Gradski sekreterijat za saobraćaj Grada Beograda (domaćin gosp. Jovica Vasiljević, sekretar za javni prevoz)

Razgovori su obavljeni na temama vezanim za buduću implementaciju inteligentnih transportnih sustava u Republici Srbiji. U okviru ovih razgovara, kolegama iz Republike Srbije su prenijeta neka od iskustava implementacije ITS-a u Republici Hrvatskoj, kao i informacije o studijskom programu ITS-a na Fakultetu prometnih znanosti. Isti su upoznati s projektnom aktivnošću na Fakultetu prometnih znanosti, a napose o mogućnostima suradnje na projektima vezanim za pružanje usluga informiranja u području multimodalnog putničkog prometa u okviru Dunavske strategije.